Algemene voorwaarden

Artikel 1 - Definities

In deze voorwaarden gelden de volgende definities:

Herroepingsperiode: de periode waarbinnen de consument zijn herroepingsrecht kan uitoefenen;

Consument: de natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf en een afstandscontract aangaat met de ondernemer;

Dag: kalenderdag;

Duurtransactie: een afstandscontract dat betrekking heeft op een reeks producten en/of diensten, waarvan de leverings- en/of aankoopverplichting over de tijd is verspreid;

Duurzaam medium: elk middel dat de consument of ondernemer in staat stelt informatie die persoonlijk aan hem is gericht op een zodanige wijze op te slaan dat raadpleging in de toekomst mogelijk is en een ongewijzigde reproductie van de opgeslagen informatie;

Herroepingsrecht: de mogelijkheid voor de consument om de afstandsovereenkomst binnen de herroepingsperiode te herroepen;

Ondernemer: de natuurlijke of rechtspersoon die producten en/of diensten op afstand aan consumenten aanbiedt;

Afstandscontract: een overeenkomst waarbij, in het kader van een door de ondernemer georganiseerd systeem voor de afstandsverkoop van producten en/of diensten, tot en met het sluiten van de overeenkomst uitsluitend gebruik wordt gemaakt van één of meer technieken voor afstandscommunicatie;

Techniek voor afstandscommunicatie: middelen die kunnen worden gebruikt om een overeenkomst te sluiten, zonder dat de consument en de ondernemer gelijktijdig in dezelfde ruimte zijn;

Algemene voorwaarden: de huidige algemene voorwaarden van de ondernemer.

Artikel 2 - Identiteit van de ondernemer

Bedrijfsnaam: Swep e-commerce

Kamer van Koophandel nummer: 81630824

Handelsnaam: Nappr

BTW-nummer: NL003585032B89

E-mailadres klantenservice: info@nappr.nl

Adres van het bedrijf: Rondeel 100

Artikel 3 - Toepasselijkheid

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elk aanbod van de ondernemer en op elke afstandsovereenkomst en bestelling die wordt gesloten tussen ondernemer en consument.

Voordat de afstandsovereenkomst wordt gesloten, worden deze algemene voorwaarden aan de consument beschikbaar gesteld. Als dit redelijkerwijs niet mogelijk is, zal bij de sluiting van de afstandsovereenkomst worden aangegeven dat de algemene voorwaarden op de vestigingsplaats van de ondernemer kunnen worden ingezien en dat deze op verzoek van de consument kosteloos zullen worden toegezonden.

Als de afstandsovereenkomst elektronisch wordt gesloten, kunnen, ongeacht het vorige lid en voordat de afstandsovereenkomst wordt gesloten, de tekst van deze algemene voorwaarden elektronisch aan de consument beschikbaar worden gesteld op een zodanige wijze dat deze door de consument eenvoudig kan worden opgeslagen op een duurzaam medium. Als dit redelijkerwijs niet mogelijk is, moet vóór het sluiten van de overeenkomst worden aangegeven waar de algemene voorwaarden elektronisch kunnen worden geraadpleegd en dat deze kosteloos op verzoek van de consument elektronisch of op een andere wijze worden toegezonden.

Als er naast deze algemene voorwaarden bijzondere product- of dienstvoorwaarden van toepassing zijn, zijn de andere en derde leden van toepassing voor zover van toepassing en, in het geval van tegenstrijdige algemene voorwaarden, kan de consument altijd vertrouwen op de bepalingen die het gunstigst voor hem zijn.

Als een of meer bepalingen van deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of gedeeltelijk ongeldig of vernietigd zijn, blijven het contract en deze algemene voorwaarden verder van kracht en zal de desbetreffende bepaling onverwijld door een bepaling worden vervangen die zoveel mogelijk aansluit bij de strekking van de oorspronkelijke.

Situaties die niet door deze algemene voorwaarden worden geregeld, moeten worden beoordeeld "in overeenstemming met de geest" van deze algemene voorwaarden.

Onzekerheid over de interpretatie van of de inhoud van een of meerdere bepalingen van onze algemene voorwaarden moet worden geïnterpreteerd "in overeenstemming met de geest" van deze algemene voorwaarden.

Artikel 4 - Aanbod

Als een aanbod een beperkte geldigheidsduur heeft of aan voorwaarden is gebonden, moet dit uitdrukkelijk in het aanbod worden vermeld.

Het aanbod is niet-bindend. De ondernemer heeft het recht om het aanbod te wijzigen en aan te passen.

Het aanbod bevat een volledige en nauwkeurige beschrijving van de producten en/of diensten die worden aangeboden. De beschrijving is voldoende gedetailleerd om de consument in staat te stellen een correcte beoordeling van het aanbod te maken. Als de ondernemer afbeeldingen gebruikt, zijn deze een waarheidsgetrouwe weergave van de aangeboden producten en/of diensten. Overduidelijke fouten of vergissingen in het aanbod binden de ondernemer niet.

Alle afbeeldingen, specificaties en gegevens in het aanbod zijn indicatief en kunnen geen reden zijn voor schadevergoeding of ontbinding van de overeenkomst.

Afbeeldingen die bij producten worden geleverd, zijn een waarheidsgetrouwe weergave van de aangeboden producten. De ondernemer kan niet garanderen dat de kleuren die worden weergegeven exact overeenkomen met de werkelijke kleuren van de producten.

Elk aanbod bevat zodanige informatie dat het voor de consument duidelijk is welke rechten en verplichtingen aan de aanvaarding van het aanbod zijn verbonden. Dit geldt in het bijzonder voor:

  • de prijs, exclusief douane- en importbelasting. Deze extra kosten komen voor rekening en risico van de klant. De post- en/of koeriersdienst zal gebruikmaken van de speciale procedure voor post- en koeriersdiensten met betrekking tot import. Deze procedure geldt als de goederen in het bestemmingsland binnen de EU worden geïmporteerd, wat in dit geval het geval is. De post- en/of koeriersdienst int de btw (ongeacht of deze samen met de douanerechten wordt geheven of niet) van de ontvanger van de goederen;
  • eventuele verzendkosten;
  • de wijze waarop de overeenkomst zal worden gesloten en welke handelingen daarvoor nodig zijn;
  • of het herroepingsrecht van toepassing is of niet;
  • de methode van betaling, levering en uitvoering van de overeenkomst;
  • de periode om het aanbod te aanvaarden, of de periode waarbinnen de ondernemer de prijs garandeert;
  • het bedrag van de kosten voor afstandscommunicatie indien de kosten voor het gebruik van middelen voor afstandscommunicatie op een andere basis dan het gebruikelijke basistarief voor de gebruikte communicatiemiddelen worden berekend;
  • of de overeenkomst wordt gearchiveerd nadat deze is gesloten en, indien ja, hoe de consument daar toegang toe kan krijgen;
  • de wijze waarop de consument, voordat de overeenkomst wordt gesloten, de gegevens die hij heeft verstrekt in het kader van de overeenkomst kan controleren en, indien gewenst, corrigeren;
  • alle andere talen waarin de overeenkomst, naast het Nederlands, kan worden gesloten;
  • de gedragscodes waaraan de ondernemer zich heeft verbonden en de wijze waarop de consument deze gedragscodes elektronisch kan raadplegen; en
  • de minimale looptijd van de afstandsovereenkomst bij een transactie met looptijd.

Optioneel: beschikbare maten, kleuren, type materiaal.

Artikel 5 - De overeenkomst

Met inachtneming van de bepalingen van lid 4 wordt de overeenkomst gesloten op het moment dat de consument het aanbod aanvaardt en voldoet aan de voorwaarden die daarin zijn gesteld.

Als de consument het aanbod elektronisch heeft aanvaard, zal de ondernemer de ontvangst van de aanvaarding van het aanbod elektronisch bevestigen. Zolang de ontvangst van deze bevestiging niet door de ondernemer is bevestigd, kan de consument de overeenkomst ontbinden.

Als de overeenkomst elektronisch wordt gesloten, zal de ondernemer passende technische en organisatorische maatregelen nemen om de elektronische overdracht van gegevens te beschermen en zal hij zorgen voor een veilige webomgeving. Indien de consument elektronisch kan betalen, zal de ondernemer passende beveiligingsmaatregelen nemen.

De ondernemer kan - binnen wettelijke kaders - zich informeren of de consument aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, alsook over alle feiten en factoren die belangrijk zijn voor een verantwoorde sluiting van de afstandsovereenkomst. Als de ondernemer op basis van dit onderzoek goede redenen heeft om de overeenkomst niet te sluiten, heeft hij het recht om een bestelling of aanvraag te weigeren of aan de uitvoering bijzondere voorwaarden te verbinden, waarbij hij de redenen aangeeft.

De ondernemer zal de volgende informatie bij het product of de dienst aan de consument verstrekken, schriftelijk of op een zodanige wijze dat deze door de consument op een toegankelijke manier kan worden opgeslagen op een duurzaam medium:

  • Bezoekadres van de onderneming van de ondernemer waar de consument met klachten terecht kan;
  • De voorwaarden voor en de wijze waarop de consument het herroepingsrecht kan uitoefenen, of een duidelijke verklaring dat het herroepingsrecht is uitgesloten;
  • Informatie over garanties en bestaande klantenservice;
  • De gegevens die zijn opgenomen in artikel 4.3 van deze voorwaarden, tenzij de ondernemer deze gegevens al aan de consument heeft verstrekt voordat de overeenkomst wordt uitgevoerd;
  • De eisen voor opzegging van de overeenkomst indien de overeenkomst een looptijd heeft van meer dan één jaar of voor onbepaalde tijd.
    In het geval van een duurtransactie geldt de bepaling van de vorige zin alleen voor de eerste levering.

Elke overeenkomst wordt onder ontbindende voorwaarden gesloten als er onvoldoende toegang is tot de relevante producten.

Artikel 6 - Herroepingsrecht

Bij aankoop van producten heeft de consument de mogelijkheid om de overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden binnen 14 dagen. Deze bedenktijd begint de dag nadat de consument het product of een vertegenwoordiger die vooraf door de consument is aangewezen, heeft ontvangen.

Tijdens de bedenktijd zal de consument zorgvuldig omgaan met het product en de verpakking. Hij zal het product slechts uitpakken of gebruiken voor zover dat noodzakelijk is om te kunnen beoordelen of hij het product wil behouden. Als hij van zijn herroepingsrecht gebruik maakt, zal hij het product met alle geleverde toebehoren en - voor zover redelijkerwijs mogelijk - in de originele staat en verpakking aan de ondernemer retourneren, conform de door de ondernemer verstrekte redelijke en duidelijke instructies.

Artikel 7 - Kosten in geval van herroeping

Als de consument gebruik maakt van zijn herroepingsrecht, komen de kosten van retourzending voor rekening van de ondernemer.

Artikel 8 - Uitoefening van het herroepingsrecht door de consument en kosten

Als de consument zijn herroepingsrecht uitoefent, moet hij dit doen via het retourformulier dat op de website is vermeld. De consument heeft het recht om het product binnen 14 dagen terug te sturen.

Als de consument niet binnen 14 dagen na het herroepen van de overeenkomst het product terugstuurt, kan de ondernemer de kosten van de retourzending in rekening brengen.

Artikel 9 - Verplichtingen van de ondernemer bij herroeping

Als de ondernemer de consument de wettelijk verplichte informatie over het herroepingsrecht niet heeft verstrekt, is hij verplicht om de terugzendkosten te vergoeden, zelfs als de consument niet gebruikmaakt van het herroepingsrecht.

Artikel 10 - Uitsluiting herroepingsrecht

De ondernemer kan het herroepingsrecht van de consument uitsluiten, voor zover is bepaald in lid 2 en 3 van dit artikel.

Uitsluiting van het herroepingsrecht is alleen mogelijk voor producten:

a) die door de ondernemer tot stand zijn gebracht in overeenstemming met de specificaties van de consument;
b) die snel bederven of verouderen;
c) waarvan de verzegeling is verbroken en die om redenen van gezondheidsbescherming of hygiëne niet kunnen worden teruggebracht;
d) die na levering onherroepelijk zijn vermengd met andere producten;
e) voor zover het gaat om artikelen die niet geschikt zijn om te worden teruggezonden om redenen van gezondheid en hygiëne;
f) waarvoor de prijs afhankelijk is van schommelingen op de financiële markt waarop de ondernemer geen invloed heeft;
g) die na levering door de consument zijn gebruikt;
h) die naar de smaak van de consument zijn samengesteld.

Artikel 11 - De prijs

Tijdens de geldigheidsduur die in het aanbod wordt vermeld, worden de prijzen van de aangeboden producten en/of diensten niet verhoogd, behalve prijswijzigingen als gevolg van wijzigingen in BTW-tarieven.

In afwijking van het vorige lid kan de ondernemer producten of diensten waarvan de prijzen onderhevig zijn aan schommelingen op de financiële markt, tegen variabele prijzen aanbieden. Het aanbod zal dit soort prijsschommelingen vermeld worden.

De in het aanbod van producten of diensten genoemde prijzen zijn inclusief BTW.

Artikel 12 - Nakoming van de overeenkomst

De ondernemer staat ervoor in dat de producten en/of diensten voldoen aan de overeenkomst, de in het aanbod vermelde specificaties, de redelijke eisen van deugdelijkheid en/of bruikbaarheid en de wettelijke bepalingen en/of overheidsvoorschriften die op de datum van het sluiten van de overeenkomst van toepassing zijn.

Artikel 13 - Levering en uitvoering

De ondernemer zal de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht nemen bij het in ontvangst nemen en bij de uitvoering van bestellingen van producten.

De plaats van levering is het adres dat de consument aan de ondernemer heeft opgegeven.

Met inachtneming van hetgeen hierover in artikel 4 van deze algemene voorwaarden is bepaald, zal de ondernemer de aanvaarde bestellingen met inachtneming van de opgegeven levertijd uitvoeren.

Artikel 14 - Duurzaam product

De ondernemer kan de consument informatie geven over de levensduur van het product. Indien de levensduur van het product niet wordt vermeld, kan de consument de redelijkerwijs te verwachten levensduur van het product afleiden uit de hoedanigheid en de prijs van het product.

Artikel 15 - Overmacht

In geval van overmacht is de ondernemer niet aansprakelijk voor schade, van welke aard dan ook. Onder overmacht wordt verstaan iedere tekortkoming in de uitvoering die niet aan de ondernemer kan worden toegerekend.

Artikel 16 - Klachtenprocedure

De ondernemer beschikt over een voldoende bekendgemaakte klachtenprocedure en behandelt de klacht overeenkomstig deze klachtenprocedure.

Klachten over de uitvoering van de overeenkomst moeten binnen een redelijke termijn, volledig en duidelijk omschreven, worden ingediend bij de ondernemer, nadat de consument de gebreken heeft ontdekt.

Artikel 17 - Geschillen

Op overeenkomsten tussen de ondernemer en de consument waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn, is uitsluitend Nederlands recht van toepassing.

Artikel 18 - Wijzigingen

De ondernemer heeft het recht deze voorwaarden te wijzigen.